1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Simon Ügyvédi Iroda
4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 36.
Tel/Fax: (42) 400 928
Mobil: (30) 212 66 61
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Köszöntjük Önt a Simon Ügyvédi Iroda honlapján, amit a Nyíregyházi Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvédi irodánk tart fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.

Elektronikus kapcsolattartás a polgári eljárásokban

Az bizonyára sokak előtt ismert, hogy 2016. július 1. napjától a polgári perekben és törvényi rendelkezés alapján más polgári eljárásokban, valamint a közigazgatási és munkaügyi perekben is kötelezővé vált a jogi képviselővel eljáró felek, illetve a gazdálkodó szervezetek számára az elektronikus kapcsolattartás a bírósággal. Irodánk rendelkezik minden szükséges technikai feltétellel az elektronikus kapcsolattartás lebonyolítására, jelenleg is számos folyamatban lévő perben alkalmazza azt.
Azt azonban valószínűleg kevesen tudják, hogy az elektronikus kapcsolattartás lehetősége a végrehajtási eljárásokban is fennáll. Irodánk a VIEKR rendszerhez való csatlakozás révén elektronikus úton tud kapcsolatot tartani a bírósági végrehajtókkal és végrehajtói irodákkal is, ami számottevően megrövidíti a velük folytatott kommunikációt, és ezáltal Irodánk hatékony és korszerű jogi képviseletet tud nyújtani a végrehajtási eljárásokban ügyfelei számára.

Új jogszabályok 2018-ban

A 2018. január 1. napjától hatályba lépő új polgári perrendtartás, közigazgatási perrendtartás és az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény új kihívások elé állítják a jog alkalmazóit, a 2018. május 25. napjától alkalmazandó új adatvédelmi EU rendeletnek történő megfelelés pedig az adatkezelő, adatfeldolgozó szervezetek részéről is jelentős felkészülést igényel. Irodánk segítséget nyújt ahhoz is, hogy a várható jogszabályi változások Önt se érjék felkészületlenül.

Áttérés az új Ptk-ra

A gazdasági társaságok, civil szervezetek és egyes további jogi személyek (pl. szövetkezetek) kötelesek voltak létesítő okiratukat az új Ptk. rendelkezéseihez igazítani és az új. Ptk-ra történő áttérésről határozni. A hárommillió forint törzstőkével nem rendelkező Kft-k, valamint a civil szervezetek számára 2017. március 15. napjáig hosszabbodott meg az áttérés lehetősége. A törzstőke felemelése többféle módon is végrehajtható, nem kötelező az annak megfelelő összeget azonnal a társaság rendelkezésére bocsátani.

Közhasznú jogállás

Azoknak a civil szervezeteknek, akik közhasznú jogállást kívánnak szerezni, az új Ptk-ra történő áttérésen kívül meg kell felelni a közhasznú jogállás új törvényi feltételeinek is. Ez az eljárás független az új Ptk-ra történő áttéréstől, de praktikusan összekapcsolható azzal. Fontos, hogy azok a civil szervezetek, akik nem kérelmezték az új törvényi szabályozás alapján a közhasznú jogállás nyilvántartásba vételét, elveszítették közhasznú jogállásukat, és annak ismételt megszerzéséig terjedő időben nem minősülnek közhasznúnak.